Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Wijziging artikel 13 Wet op belastingen van rechtsverkeer (Wbr) bij doorverkoop registergoed

Met ingang van 1 januari 2011 respectievelijk 1 juli 2011 is de Wet op belastingen van rechtsverkeer voor wat betreft de doorlevering van registergoed gewijzigd. De termijn van doorlevering is verlengd. Daarnaast kan bij een doorlevering ook overdrachtsbelasting zijn verschuldigd over de waarde van de last.

A. Verlenging termijn bij opvolgende leveringen

Voor het jaar 2011 geldt, dat de termijn van 6 maanden van artikel 13 Wbr wordt verlengd. De heffingsgrondslag wordt verminderd, indien een woning in het jaar 2011 is verkregen en deze woning binnen 12 maanden door een ander wordt verkregen. Is de "vorige" verkrijging vòòr 1 januari 2011 respectievelijk nà 31 december 2011 gelegen, dan blijft de termijn van 6 maanden gelden. Deze verlenging geldt alleen voor woningen.

B. Verhoging heffingsgrondslag

Als registergoed wordt overgedragen binnen de termijn van artikel 13 Wbr, wordt veelal overeengekomen dat het belastingvoordeel toekomt aan de verkoper. In fiscale zin wordt dit gezien als een last van de koper, zodat over de waarde van deze last in beginsel overdrachtsbelasting is verschuldigd. Tot nu toe werd goedgekeurd, dat over de waarde van de last geen overdrachtsbelasting was verschuldigd.

Met ingang van 1 juli 2011 is dit gewijzigd. De goedkeuring is vervallen. Dit betekent, dat bij een doorlevering ook overdrachtsbelasting zal zijn verschuldigd over de waarde van de last. De uiteindelijke koper moet derhalve overdrachtsbelasting betalen over het bedrag dat hij aan zijn rechtsvoorganger vergoedt.

Mocht u hierover vragen hebben, dan kunt u ons hierover benaderen.

Tiggelman Notariaat

Vragen?
076 521 51 52
Bel ons vrijblijvend
Markendaalseweg 329-20 | 4811 KB Breda | T 076 521 51 52 | info@tiggelmannotariaat.nl
© Tiggelman notariaat 2020 | Disclaimer | Algemene voorwaarden
Nevedesign.nl